Press "Enter" to skip to content

Un tânăr din Vâlcea a găsit o comoară otomană pe care a predat-o autorităților, dar pentru că au uitat să îl recompenseze, bărbatul și-a făcut curaj și s-a dus direct la tribunal. Ce a urmat apoi, numai la noi se poate întâmpla!

Un tânăr din Vâlcea a crezut că a dat lovitura vieții sale. A găsit o comoară de pe vremea otomanilor, a predat-o autorităților și și-a așteptat recompensa. Și încă așteaptă.

O comoară îngropată la mică adâncime, într-o cutie metalică care ascunde 47.000 de monede din arginte, a fost găsită în pădurea din Golești, Vâlcea. În 2014, bărbatul care a făcut descoperirea a fost premiat. I s-au promis și bani drept recompensă, dar nici până în ziua de astăzi nu s-a ales cu nimic. „Era efectiv un sac de bani! Când le-am spus că e un tezaur de vreo 55 de kg nu m-au crezut.”

Doi ani de zile au muncit muzeografii la tezaur. Cristiana a învăţat caligrafia otomano – turcă de la zero şi a aşezat fiecare monedă în parte într-un plicuţet din hârtie. Cristiana Tătaru, muzeograf: „A fost chiar o provocare. Am început să merg la cursuri la facultate de turco-osmană ca să descifrez tezaurul.”

După atâta muncă, s-a concluzionat că descoperirea valora cam 90.000 de euro, iar cel care a găsit-o merită o recompensă, potrivit legii. Însă, anul trecut, ministrul Culturii a emis un ordin prin care li se interzice muzeelor să mai ofere recompense căutătorilor de comori.

„Normal că sunt un pic dezamăgit, pentru că în momentul în care cetățeanul respectă legea, statul uită să-și respecte partea lui de obligație”, a declarat Iulian Enache, cel care a descoperit comoara.

Iulian Enache și-a cerut recompensa în instanță. Judecătorii au decis că bărbatul trebuie să primească 32.500 de euro. Dar, decizia nu este încă definitivă.

Be First to Comment

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You cannot copy content of this page