Press "Enter" to skip to content

Vestea momentului pentru mii de români. Legea care interzice fumatul pe stradă, adoptată de Senat. De când se aplică

Luni, 6 februarie, Senatul a adoptat tacit o propunere legislativă de modificare a Legii 349/2002 pentru prevenirea şi combaterea efectelor consumului produselor din tutun prin care minorilor li se interzice fumatul în spațiile publice. Va intra aceasta în vigoare?

Legea care le interzice minorilor fumatul pe stradă, adoptată de Senat

Consumul de tutun de către minori în spații publice ar putea fi interzis prin lege. Inițiativa legislativă a fost depusă în acest sens la Senat, iar luni, 6 februarie, aceasta a fost adoptată.

Nota de adoptare tacită a propunerii legislative, pentru care termenul de dezbatere şi vot a fost pe 21 decembrie, a fost citită în plen de către preşedintele interimar al Senatului, Alina Gorghiu, care s-a aflat la conducerea şedinţei de luni a plenului.

„Se interzice consumul de tutun persoanelor care nu au împlinit vârsta de 18 ani în următoarele locuri publice: drumuri publice, parcuri, stadioane şi terenuri sportive, instituţii culturale, săli de spectacole, instituţii sau unităţi economice, mijloace de transport, autogări, gări şi aeroporturi de stat şi private şi în unităţile de învăţământ public sau privat, precum şi pe o rază de 200 m în jurul acestora”, se arată în proiectul de lege.

Nerespectarea acestor prevederi de către persoanele fizice ar urma să fie sancționată cu amendă contravenţională de la 100 lei la 500 lei.

Practic, minorilor ar urma să li se aplice aceleași sancțiuni care sunt valabile acum pentru fumatul în toate spațiile publice închise, spațiile închise de la locul de muncă, mijloacele de transport în comun, locurile de joacă pentru copii sau în unitățile sanitare, de învățământ, dar și în cele destinate protecției și asistenței copilului, de stat și private.

Ce se arată în expunerea de motive

Prin proiectul de lege de la Senat se dorește introducerea în legislație a posibilității de a se sancționa consumul de tutun în rândul minorilor, așa cum se întâmplă în cazul consumului de alcool, conform inițiatorilor care fac parte dintr-un grup de parlamentari PSD.

„Legislaţia din România nu conţine prevederi prin care să fie sancţionat consumul produselor din tutun de către minori şi drept urmare eforturi autorităţilor cadrelor didactice şi persoanelor implicate în prevenirea şi combaterea consumului produselor din tutun fumatului de către această categorie sunt lipsite de rezultate”, se arată în expunerea de motive a proiectului.

Important! Propunerea legislativă urmează a fi dezbătută și de Camera Deputaţilor, care este for decizional în acest caz.

Be First to Comment

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You cannot copy content of this page